
Эң майда мантылар
Майда манты – Ош ашканасынын вегетариандык тамактарынын эң белгилүүсү. Мурун аны көлөмүнө карап, «чычкан-манты» деп аташчу. Элдин арасындагы дагы бир аталышы «эки тыйын манты», анткени совет убагында анын бир даанасы 2 тыйындан сатылчу. Азыркы учурда бул аталыштардын ичинен «майда манты» деген аты гана калган.
Майда мантыны Курманжан Датка көчөсүнүн жаңы автовокзал тарабындагы кафелерден, ошондой эле эски базардан сатып алса болот. Чоң эмаль табактарга («тогора», «дагара») салынып, муздап калбашы үчүн сыртынан клеенка жана кездеме менен оролгон майда мантыларды дааналап, туруктуу сата турган жер – бул “Тимур палван” павильону, ал эски базардын негизги кире беришинин маңдайында жайгашкан. Бул жерде отурган аялдар таң эртеден тартып майда мантыларды дааналап сатып башташат.
Алар манты сатып алууга чакырса, жанында отурган аялдар ысык чай же сүт кошулган кофелерин сунушташат. Майда мантыларды полиэтилен баштыктарга салып, чеберчилик менен санап беришет. Мурун эски китептердин барагына же гезиттерге салып беришчү.
Майда манты — бул жука жайылып, майда кесилген төрт бурчтук камыр, ичине картошка эзилмеси салынат. Майда манты мантыкасканда бууда бышырылат, даярдоо мөөнөтү болгону 15-20 мүнөт. Алар бышкан кезде бири-бирине жабышып калат, ошондуктан алар бири-биринен ажырап турушу үчүн өсүмдүк майы, көбүнчө пахта майы менен майлап коюшат. Буга ачуу кызыл мурч менен аралашкан ичке тууралган пиязды кошуп беришет.
Анын башка тамактардан айырмасы – аны кайнатышпайт, бир гана бууга бышырышат. Майда манты — Оштун гастрономиялык тарыхынын маанилүү бөлүгү, мурун аны майрам күндөрү шаардагы бардык базарларда жана сейил бактарда сатышчу. Азыр Оштогу эски базарда жана ага чектеш Андижан трактындагы кафелерде гана жасашат.

Башка даамдар
-
Ош ашы
Аш – бул Оштун негизги тамагы! Бекеринен шаар менен тамактын аталышы окшош болбосо керек. Ошто Ташкент же Самарканд ашынан айырмаланган, аштын классикалык түрүн жасашат. Андижан,…
-
Шишкебектер!
Кыргызстандын башка эч бир жеринде Оштогудай шишкебектердин түрү жок. Дээрлик ар бир кафеде шишкебектин бир нече түрүнө буйрутма берүүгө болот. Алар койдун кабыргасынан, куйрук майы…
-
Оштогу чыныгы самсалар!
Самса аш менен бирге оштун беш гастрономиялык брендине кирет. Ош ашканасын самсасыз элестетүү кыйын. Түштүк жана Түштүк-чыгыш Азияда жайылган самосалардан айырмаланып, Оштун самсасы бир топ…
-
Памил чай
Эгерде туура демделген көк чайдан ырахат алууну кааласаңыз, Ошко кош келиңиз! Мында жайдын эң катуу аптабында да шаар тургундары чынардын түбүндөгү секилерге отуруп алышып, ысык…
Башка локациялар
-
Темир усталардын катарлары
Темир усталардын катарлары миң жыл мурункудай эле Ак-Бууранын жээгинде, эски базардын эң колориттүү бөлүгүндө жайгашкан. Ар бир күнү эртең менен бул жерден дөшүгө тийген балканын…
-
Ош чеби
Ош чеби 1919-жылы Россия падышалыгы убагындагы мурунку аскер казармаларынын ордуна курулган, “жаңы шаардын” дал борборундагы Курманжан Датка жана Ломоносов көчөлөрүнүн кесилишинде жайгашкан.
-
Сулайман-Тоодогу чокулар жана үңкүрлөр
Сулайман-Тоо – узундугу 1 140 метр, туурасы 569 метр болгон, Фергана өрөөнүнүн түштүк-чыгыш бөлүгүндө, деңиз деңгээлинен 1 000 метрден ашык бийиктикте, Оштун тарыхый борборунда жайгашкан беш баштуу…
-
Шишкебектер!
Кыргызстандын башка эч бир жеринде Оштогудай шишкебектердин түрү жок. Дээрлик ар бир кафеде шишкебектин бир нече түрүнө буйрутма берүүгө болот. Алар койдун кабыргасынан, куйрук майы…