Ош ашы

Аш – бул Оштун негизги тамагы! Бекеринен шаар менен тамактын аталышы окшош болбосо керек. Ошто Ташкент же Самарканд ашынан айырмаланган, аштын классикалык түрүн жасашат. Андижан, Маргилаң жана Өзгөндө жасалган аштардын вариациялары менен окшоштугу бар.

Ош ашынын сыры “девзира” сортундагы күрүчтө. Бул жеңил жылмаланган күрүчтүн сортторунун жалпы аталышы, бул ыкма анын сууну сиңирүү жөндөмүн жогорулатат, бул аш жасалуучу күрүчтүн абдан маанилүү сапаты.

Кара-Дарыя жана Жазы дарыяларынын жайылмаларындагы темирдүү топурактарда өскөн Өзгөн “девзирасынын” мүнөздүү өзгөчөлүгү – бул анын данын бойлой созулган узунунан кеткен кызыл сызык. Ошондон улам бул күрүчтүн түсү кызгылт түстөн күрөң түскө чейин болот. Ак “девзира” же чунгар күрүчү да бар (Баткен облусунун Чоң-Кара жергесинде өсөт), ал бермет, ачык күрөң жана жалтырабаган саргыч түстө болот.

Күрүч сатып алууда дайыма сатуучудан күрүчтүн нымдуулукту кандай сиңире тургандыгын жана аш жасоо үчүн аны качан сууга чылап коюу керек экендигин тактап алууну эсиңизден чыгарбаңыз.

Ош ашын кафелерден табуу кыйын, анткени аны чайханаларда жасоо адатка айланган. Бул жерде Оштун башкы тамагын даярдоочу чайханалардын эки түрү бар. Биринчиси, ашты алдын ала макулдашылган убакытка даярдап беришет, экинчисинде ашты сиз өзүңүз даярдасаңыз болот. Бул үчүн сиз бардык керектүү кошулмаларды өзүңүз алып келип, отун жана казандын ижарасы үчүн акы төлөйсүз.

Чайханаларда 1 кг күрүчтү бир нече адамга эсептөө менен буйрутма беришет, буга эт жана май, сары сабиз кошулат. Кээде бул суммага бир нече табак “шакарап” (помидор жана пияздан жасалган салат) кошуп беришет. Чайханаларда тамактануу үчүн секиси бар бөлмөнү же ачык жайдагы орундуктарды беришет. Бул жерге азык-түлүк, салат, шириндиктерди жана суусундуктарды кошо ала келсеңиз болот. Эч кандай тыюулар жок. Ошондуктан, оштуктар кечки убакытты чайханаларда өткөрүүнү жакшы көрүшөт.

  • Навай-нан: түштүктүн даамдуу нандары

    Кыргызстандын эч бир жеринде Оштогудай тандыр нандардын түрлөрүн кездештирүүгө болбойт. Бул жакта дээрлик ар бир кварталда тандырканалар бар, мында таң эртеден тартып, нан салгычтарда табитти…

  • Оштогу чыныгы самсалар!

    Самса аш менен бирге оштун беш гастрономиялык брендине кирет. Ош ашканасын самсасыз элестетүү кыйын. Түштүк жана Түштүк-чыгыш Азияда жайылган самосалардан айырмаланып, Оштун самсасы бир топ…

  • Памил чай

    Эгерде туура демделген көк чайдан ырахат алууну кааласаңыз, Ошко кош келиңиз! Мында жайдын эң катуу аптабында да шаар тургундары чынардын түбүндөгү секилерге отуруп алышып, ысык…

  • Эң майда мантылар

    Майда манты – Ош ашканасынын вегетариандык тамактарынын эң белгилүүсү. Мурун аны көлөмүнө карап, «чычкан-манты» деп аташчу. Элдин арасындагы дагы бир аталышы «эки тыйын манты», анткени…


  • Навай-нан: түштүктүн даамдуу нандары

    Кыргызстандын эч бир жеринде Оштогудай тандыр нандардын түрлөрүн кездештирүүгө болбойт. Бул жакта дээрлик ар бир кварталда тандырканалар бар, мында таң эртеден тартып, нан салгычтарда табитти…

  • Алай тоолорундагы советтик шаар

    Советтик Ошко кош келиңиздер! Шаардын азыркы көрүнүшү негизинен совет мезгилде калыптанган. Бул пландарды 1930-жылдардын аягында ишке ашырууга экинчи дүйнөлүк согуш тоскоол болгон. Ошондуктан, Оштун толук…

  • Таш бетиндеги сүрөттөр

    Оштун миң жылдык тарыхынын айкын күбөсү болгон петроглифтер Сулайман-Тоонун дээрлик бардык жеринде кездешет. Алар көбүнчө бардык беш чокунун түштүк, чыгыш, түштүк-чыгыш жана түштүк-батыш капталдарында кездешет.

  • Кыргызстандагы эң биринчи театр!

    Оштун театр искусствосу 1877-жылы башталган, анда театр ышкыбоздору “Адамдын тагдыры кудайдыкы эмес” спектаклин жана “Жакшы үй-бүлөдөгү чатак” водевилин коюшкан. Театр ийрими 4-Түркистан ырааттуу батальонунун аскердик…