
Навай-нан: түштүктүн даамдуу нандары
Кыргызстандын эч бир жеринде Оштогудай тандыр нандардын түрлөрүн кездештирүүгө болбойт. Бул жакта дээрлик ар бир кварталда тандырканалар бар, мында таң эртеден тартып, нан салгычтарда табитти ачкан ысык нандар турат. Аларды бышыруу үчүн набайчылар эртең мененки саат 3-4төрдө турушат, камыр жууруп, тандырларды кызытышат. Шаар кварталдарынын үстүндө таңдын атканын билдиргендей, таңкы таза аба менен ысык нандардын жыты жайылат.
Тандырканалар таң эртеден кечке чейин иштешет. Мусулмандардын Ыйык Рамазан айы убагында тандырканалар орозо кармоочулардын ыңгайлуулугу үчүн ооз ачарга чейин иштешет. Шейит-Дөбө кварталында орозо убагында жадагалса, атайын ооз ачар базар иштеп баштайт.
Ош нандарынын рецептурасы абдан жөнөкөй. Ага буудай уну, ачыткы жана туз эле кошулуп жасалат. Набайчылар аны камыр туруш менен жасоону сунуштайт, ошондо навай нандын даамы жакшы чыгат дешет. Майрамдарда жасалчу же башка нандардын түрлөрүнө сүт, сары май, чили мурчу, куурулган пияз, жука тууралган эттерди кошушат. Үлпөт тойлор үчүн мак кошулган чоң патыр нандарды бышырышат. Нандарга оюуларды түшүрүү үчүн чекичтер колдонулат, чекичтердин чоң ассортименти эски базарда сатылат.

Оштун нандары формасы жана көлөмү жагынан айырмаланат. Мисалы, чекелери калың болгон нандар бар, үйгө ала кетүү үчүн чайханаларда бул нандардын көңдөйүнө ашып калган палоону салып алууга болот.
Түрдүү кошулмалары жана рецептурасына жараша Оштун нандары абдан даамдуу жана жыпар жыттуу болот. Нандын үстүнө кунжут, мак себилет.
Даанышман Авиценна кунжуттун белгилүү касиеттерин билгендиктен, аны нандын бетине себүүнү сунуштаган деген уламыш бар. Тээ илгери адамдар чийки сууларды кайнатпай ичишкендиктен, дизентерия менен көп жабыркашкан. Авиценнанын сунушу менен нандын бетине кунжут сээп калышкан, бул дизентерияны кескин азайткан. Фергана өрөөнүндө, анын ичинде Ошто түрдүү уруктарды жана татымалдарды дары каражаты катарында көп колдонушкан.

Башка даамдар
-
Оштогу чыныгы самсалар!
Самса аш менен бирге оштун беш гастрономиялык брендине кирет. Ош ашканасын самсасыз элестетүү кыйын. Түштүк жана Түштүк-чыгыш Азияда жайылган самосалардан айырмаланып, Оштун самсасы бир топ…
-
Эң майда мантылар
Майда манты – Ош ашканасынын вегетариандык тамактарынын эң белгилүүсү. Мурун аны көлөмүнө карап, «чычкан-манты» деп аташчу. Элдин арасындагы дагы бир аталышы «эки тыйын манты», анткени…
-
Ош ашы
Аш – бул Оштун негизги тамагы! Бекеринен шаар менен тамактын аталышы окшош болбосо керек. Ошто Ташкент же Самарканд ашынан айырмаланган, аштын классикалык түрүн жасашат. Андижан,…
-
Памил чай
Эгерде туура демделген көк чайдан ырахат алууну кааласаңыз, Ошко кош келиңиз! Мында жайдын эң катуу аптабында да шаар тургундары чынардын түбүндөгү секилерге отуруп алышып, ысык…
Башка локациялар
-
Көп түрдүүлүк
Биз базарды шашпай, жайбаракат аралап чыгууну жыпар жыттуу көк чайдан баштоону сунуштайбыз. Базардын эски бөлүгүндөгү жергиликтүү чайханалардын бирине кириңиз. Жазылбаган салт боюнча базарга болгон саякат…
-
Темир усталардын катарлары
Темир усталардын катарлары миң жыл мурункудай эле Ак-Бууранын жээгинде, эски базардын эң колориттүү бөлүгүндө жайгашкан. Ар бир күнү эртең менен бул жерден дөшүгө тийген балканын…
-
Кыргызстандагы эң биринчи театр!
Оштун театр искусствосу 1877-жылы башталган, анда театр ышкыбоздору “Адамдын тагдыры кудайдыкы эмес” спектаклин жана “Жакшы үй-бүлөдөгү чатак” водевилин коюшкан. Театр ийрими 4-Түркистан ырааттуу батальонунун аскердик…
-
Эң майда мантылар
Майда манты – Ош ашканасынын вегетариандык тамактарынын эң белгилүүсү. Мурун аны көлөмүнө карап, «чычкан-манты» деп аташчу. Элдин арасындагы дагы бир аталышы «эки тыйын манты», анткени…