Оштогу чыныгы самсалар!

Самса аш менен бирге оштун беш гастрономиялык брендине кирет. Ош ашканасын самсасыз элестетүү кыйын. Түштүк жана Түштүк-чыгыш Азияда жайылган самосалардан айырмаланып, Оштун самсасы бир топ чоң жана даамдуу!

Ош самсасынын негизги кошулмасы болуп куйрук майы, пияз жана зире кошулуп, майда тууралган кой жана уй эттеринин аралашмасы эсептелет. Ачуу сүйүүчүлөр үчүн самсанын ичине кызыл ачуу мурчту кошуп беришет, аны бышкандан кийин башка самсалардан айырмалоо үчүн кара зиренин данынан сээп коюшат.

Самсаны ичиндеги майда куйрук майлары бышканда шорпого айланышы үчүн ичине аба кирбегидей кылып түйүшөт. Ошондуктан, тамак сүйүүчүлөр самса сатып алууда самсада тешиктин бар же жок экендигине катуу көңүл бурушат, тешик бар болсо, ичиндеги суусу агып кеткен болот. 

Ош самсасынын орточо салмагы – 300-600 грамм. Аны кургак пахтанын отундары жагылып, 400 градуска чейин ысытылган тандырда бышырышат. Кадимки тандырга 120 даана самса батат. Айтмакчы, тандырлар да Ошто жасалат, эгерде сизге кызыктуу болсо, Навои көчөсү менен Сулайман-Тоону бойлоп барсаңыз, усталардын иши менен тааныша аласыз.

Чоң самсаларды ичке кесилген пияз жана чыныдагы шорпо менен беришет. Бир чайнек көк чайды кошуп алууну сунуш кылабыз. Чоң самсаларды негизги тамагы самса болуп саналган атайын самсаканалардан даамдоого болот. Башка кафелерден пармуда, тамчы жана катмарлуу самса сыяктуу башка самсалардын түрлөрүн да көрүүгө болот.

Чоң самсалардын түрлөрүнөн сырткары мезгилдүү самсалар дагы болот, жазында көк чөптөр, күзүндө ашкабак менен жасалган самсалар бар. Бул самсалар тез бышышы үчүн катмарлуу камырды жука кылып жайышат.

Самса – бул Оштун гастрономиялык маданиятынын маанилүү бөлүгү. Көптөгөн оштуктар үйлөрүндө самсаларды ар түрдүү кошулмалар менен ырахаттанып жасашат. Бул үчүн дээрлик ар бир үйдө бак-дарактардын көлөкөсүндө жайгашкан тандырлар бар.

  • Памил чай

    Эгерде туура демделген көк чайдан ырахат алууну кааласаңыз, Ошко кош келиңиз! Мында жайдын эң катуу аптабында да шаар тургундары чынардын түбүндөгү секилерге отуруп алышып, ысык…

  • Эң майда мантылар

    Майда манты – Ош ашканасынын вегетариандык тамактарынын эң белгилүүсү. Мурун аны көлөмүнө карап, «чычкан-манты» деп аташчу. Элдин арасындагы дагы бир аталышы «эки тыйын манты», анткени…

  • Навай-нан: түштүктүн даамдуу нандары

    Кыргызстандын эч бир жеринде Оштогудай тандыр нандардын түрлөрүн кездештирүүгө болбойт. Бул жакта дээрлик ар бир кварталда тандырканалар бар, мында таң эртеден тартып, нан салгычтарда табитти…

  • Оштогу чыныгы самсалар!

    Самса аш менен бирге оштун беш гастрономиялык брендине кирет. Ош ашканасын самсасыз элестетүү кыйын. Түштүк жана Түштүк-чыгыш Азияда жайылган самосалардан айырмаланып, Оштун самсасы бир топ…


  • Могол империясынын негиздөөчүсү Бабурдун бөлмөсү

    Бул Сулайман-Тоодогу эң белгилүү тарыхый эстелик! Бул Индустан жарым аралындагы моголдордун империясынын негиздөөчүсү Захир ад-дин Мухаммед Бабурдун бөлмөсү. Мусулмандар бул бөлмөнү зыяратчылар ибадат кылуучу жана…

  • Орус православ чиркөөсү

    Михайло-Архангельский храмы – Орус православ архитектурасынын жалгыз эстелиги, XIX кылымдын аягында анын айланасында “жаңы шаар” деп аталган Оштогу славян коомчулугу калыптана баштаган.

  • Шишкебектер!

    Кыргызстандын башка эч бир жеринде Оштогудай шишкебектердин түрү жок. Дээрлик ар бир кафеде шишкебектин бир нече түрүнө буйрутма берүүгө болот. Алар койдун кабыргасынан, куйрук майы…

  • Башталыш. Ош конушу

    1967-жылы Ош облустук край таануу музейинин советке чейинки тарых бөлүмүнүн башчысы Елена Дружинина Сулайман-Тоонун түштүк этегинен теги жана жазуусу боюнча чуст маданиятына окшош керамика буюмдарынын…